Ratsastus on hyvää liikuntaa

Ratsastus on mitä mainioin laji paitsi henkisen hyvinvoinnin ja yhteisöllisyyden lisäämiseen, niin myös fyysisen kunnon kasvattamiseen. Toisille ratsastus on urheilua, toisille mukavaa kuntoliikuntaa tai vain mukavaa yhdessäoloa hevosen kanssa.

Ratsastus vaatii tasapainoa ja kehonhallintaa, mielenhallinnasta puhumattakaan. Kehonhallinta taasen vaatii riittävää kuntoa. Kuntoa on hyvä ylläpitää harrastamalla muitakin lajeja kuin ratsastusta. Oheisliikunnaksi sopii mainiosti mikä tahansa sykettä nostava tai tasapainoa kehittävä laji!

Ratsastajan on myös hyvä muistaa kevyt lämmittely ennen ratsastusta, sillä lämpimät lihakset lisäävät reaktionopeutta ja nivelten liikelaajuutta. Eikä ole pahitteeksi palautella kehoa ratsastuksen jälkeen vaikka käsien ja jalkojen rennolla heiluttelulla tai venyttelyllä.

Tästä linkistä löytyy helpot kuvalliset ohjeet ratsastajan alku- ja loppuverryttelyyn.

Myös Suomen Ratsastajainliiton sivuilta voit lukea lisää ratsastuksen terveysvaikutuksista ja siitä miten ratsastajana hyödyt oheisliikunnasta.

Ratsastajan polku

Jokaisen lajin harrastajan on hyvä kartoittaa oma osaamistasonsa, suunnitella tavoitteita ja lisätä lajin monipuolisuutta. On hyvä välillä pohtia millä osa-alueilla osaamista voisi tai pitäisi lisätä. Ratsastajan polku on jaettu harrasteratsastajan ja kilparatsastajan polkuun. Alla hieman lisää siitä miten nämä polut Sairilan Ratsastajissa toteutuvat.

Harrasteratsastajan polku:

Kun haluat aloittaa ratsastuksen tai palata ratsastuksen pariin, vaikka pidemmän tauon jälkeen, tärkeintä on löytää sopiva tasoryhmä. Talliyrittäjä Kirsi Relander ja ratsastuksenopettajat auttavat oikean ryhmän löytämisessä. SarRan yhteistyökumppani Relanderin Ponitalli järjestää opetusta alkeistasosta A-tasolle ja talli tarjoaa runsaan valikoiman erilaisia tunteja ja kursseja eritasoisille ratsastajille.

Tarjolla on

  • alkeiskursseja
  • alkeisjatkokursseja
  • ratsastustunteja aina A-tasolle saakka
  • monenlaisia ratsastuskursseja sekä nuorille että aikuisratsastajille
  • ratsastusleirejä

Tästä linkistä löydät hevosmiestaitojen avainasioita ja hyvän kuvauksen kullakin ratsastustasolla vaadittavista taidoista aina perustasolta A-tasolle saakka. Tämän avulla on helppo määritellä missä tasolla on mitä seuraavalle tasolla pääsemiseksi taitojen osalta vaaditaan.

Lisätietoja harrasteratsastajan polusta löytyy myös mm. Suomen Ratsastajainliiton sivuilta.

Kilpailevan ratsastajan polku:

SarRan yhteistyökumppani Relanderin Ponitalli tarjoaa mainiot puitteet kilpailemiseen. Kilpaileminen kannattaa aloittaa tallin ja/tai seuran järjestämistä kilpailuharjoituksista, joissa pääsee kokeilemaan mitä kaikkea kisapäivään ja siihen valmistautumiseen kuuluu.

Sairilan Ratsastajat Ry järjestää vuodessa yleensä neljät seuratason ratsastuskilpailut (2 x kouluratsastuskilpailut ja 2 x esteratsastuskilpailut). Seuran ratsukot voivat osallistua näihin kisoihin, ratsastuksenopettaja tekee päätöksen mihin luokkaan kukin ratsukko voi osallistua.

Kisaaville ratsukoille järjestetään valmennuksia, pienryhmä- ja yksityistunteja. Seuran ratsukot pääsevät myös osallistumaan muilla talleilla järjestettäviin kilpailuihin. Edistyneimmät pääsevät osallistumaan aluetason kilpailuihin lähialueilla.

Seura järjestää vuosittain kilpailukoulutusta, joka sisältää niin kilpailuihin valmistautumista, kilpailupäivän aikataulutusta sekä sääntöjä. Aloittelevien kilpailijoiden vanhempien kannustetaan myös osallistuvan koulutuksiin.

Lisätietoja kilpailevan ratsastajan polusta löytyy mm. SRL:n verkkosivuilta.