Mikkelin ratsastusseuran puheenjohtajan toimesta alueen ratsastusseurojen yhteinen kirjelmä koskien Kaakkois-Suomen aluevalmennuksia. Kirjelmä on toimitettu liittoon ja jäämme odottamaan vastausta.

*************************************************************************************

Kaakkois-Suomen aluevalmennukset

Mikkelin alueen ratsastusseurat eli seurakimppa kokoontui 13.1. ja yhteiseksi huolenaiheeksemme nousi aluevalmennusten tasapuolinen toteutuminen alueella.

Ohjeistus aluevalmennuksista on ala-arvoista. Meidän käsityksemme mukaan päätiedotuskanavana toimii alueen nettisivut, joissa valmennuksesta tiedotus on hoidettu kopioimalla liiton sivuilta teksti alue- ja liittovalmennuksen tavoitteista. Tästä ohjeesta ei ole ALUE-valmennukseen hakevalle mitään apua, päinvastoin se on joiltain osin jopa harhaanjohtava – ohje sisältää enemmän tietoa maajoukkuevalmennuksesta kuin aluevalmennuksesta. Ohjeessa kuitenkin mainitaan alue- ja liittovalmennuksen ensimmäiseksi tavoitteeksi riittävän suuren harrastajamäärän saaminen lajin piiriin. Emme koe, että tämä toteutuu nykyisessä toiminnassa.

Itä-Suomen alueelta löytyy selkeät toimintaohjeet aluevalmennukseen hakemiseen sekä ilmoittautumiseen. Heillä on myös selkeästi esillä, että valmennukseen ovat tervetulleita käytännössä kaikki. Oletamme, että aluevalmennuksessa on samat hakukriteerit kaikilla alueilla – jos näin ei ole, haluamme perustelun asiaan miksi kahden alueen välillä on näin iso ero, kun valmentajakin on sama (esteratsastus Tuomas Jauhiainen). Ohjeita laatiessa tulisi muistaa, että varsinkin poniratsastajien kohdalla asiaa voi hoitaa myös asiaan perehtymätön huoltaja, jolloin ohjeen tulee olla hakemista- ja ilmoittautumista koskien niin selvä, että asiaa täysin asiaa ymmärtämätön pystyy hakemuksen huollettavan puolesta tekemään.

Tällä hetkellä aluevalmennuksia järjestetään vain Lappeenrannassa, joka on ison Kaakkois-Suomen alueen reunamilla, kuten Mikkelikin. Hubertusseuran talli valmennuspaikkana ei pysty majoittamaan hevosia kaksipäiväisissä valmennuksissa. Mikkelissä on sopivat puitteet valmennuksen järjestämiseen (Rouhialan ratsastustalli, Jenni Otva). Aluevalmentaja ajaa joka kerta Mikkelin ohitse Lappeenrantaan – tuntuu järjenvastaiselta ajattaa Mikkelin ratsukot valmentajan perässä, parhaimmillaan eli pahimmillaan, kahtena päivänä edes takaisin.

Millä tavalla tämä nykyinen systeemi palvelee alueen ratsukoita ja harrastuksen kehittymistä? Eikö idea ole saada mahdollisimman paljon ratsukoita mukaan. Tiedustelimme asiaa liitosta, johon emme saaneet selkeää vastausta. Joulukuussa avoimena olleeseen aluevalmennuksen lisähakuun olisi ollut yli 12 esteratsastajaa, mutta vain puolet heistä haki valmennukseen – systeemi heille on epäselvä, ohjeet huonot ja tietoa on mahdoton saada.

Sokerina pohjalla liitto ilmeisesti ”kieltää” valmentajan omat valmennukset aluevalmennusten yhteydessä. Eli lopputuloksena kaikki Tuomas Jauhiaisen valmennukseen halunneet ratsukot etsivät nyt uutta valmentajaa, koska Tuomas ei myöskään voi valmentaa ”omaan pussiin” samalla reissulla. Valitettavasti kaikilla ei ole edes käytännön mahdollisuutta kulkea yli 100 kilometrin matkaa valmennuksiin. Tämän hetken aluevalmennusryhmissä on myös Hubertusseuran tuntiratsastajia, rohkenemme epäillä onko heilläkään kaikilla valmennukseen mahdollisuutta, jos paikaksi vaihdetaan esim. Mikkeli, mutta taidoiltaan he varmasti ovat tasavertaisia muiden valmennettavien kanssa.

Avoimuutta, parempaa tiedotusta ja selkeyttä toivoen,

Seurakimppa

Mikkelin ratsastusseura pj Kaisa Pulkkinen 0503301316
Sairilan ratsastajat
Mäntyharjun ratsastajat

 

Itä-Suomen alueen valmennusohjeet: http://www.ratsastus.fi/ita-suomi/valmennus

Kaakkois-Suomen alueen valmennusohjeet: http://www.ratsastus.fi/prime187.aspx