Kesä on alkanut ja Koronaepidemian rajoittamiseen liittyviä toiminta- ja kokoontumisrajoituksia on purettu. Monet meistä ovat alkaneet suunnitella kesän reissuja ja harrastuksia. Suunnitelmissa voi olla ratsastustunteja, -leirejä, -vaelluksia tai -kursseja. Matkalla on kiva käydä kavereiden kanssa heidän vakiotalleilla tai vaihtoehtona voi olla leirille tai kurssille osallistuminen oman vakiotallin ulkopuolella. Monissa perheissä harrastaminen ja toiminta useammalla tallilla on arkea myös talvella.

Muistutamme SarRa:n jäseniä vastuullisesta ja huolellisesta toiminnasta liikuttaessa eri tallien välillä. Kaikkien hevosten kanssa toimivien on hyvä olla tietoisia tarttuvista hevostaudeista, niiden oireista ja toimintatavoista mahdollisessa tartuntatapauksessa.

Suomessa merkittävimpiä viruksen aiheuttamia tartuntatauteja hevosilla ovat hevosinfluenssa, herpesvirustartunnat ja virusarteriitti. Myös bakteerin aiheuttamaa pääntautia todetaan Suomessa vuosittain. Lisäksi ongelmia voivat aiheuttaa sisäloisten aiheuttamat tartunnat ja tarttuvat ihotulehdukset.

Hevostaudit eivät yleensä tartu ihmiseen, mutta taudinaiheuttajat leviävät ihmisten vaatteissa, kengissä ja käsissä sekä hevosten varusteissa. Taudin levittämisen riskiä voi pienentää käsien ja kasvojen pesemisellä, vaatteiden vaihtamisella eri talleilla käytäessä sekä käyttämällä hevoskohtaisia varusteita. Myös vieraiden hevosten koskettelua kannattaa välttää.

Vastuulliset tallinpitäjät huolehtivat hevostensa rokotuksista, tallin ilmastoinnista sekä hevosten rehun laadusta, estääkseen hevosten sairastumisen ja sairauksien leviämisen. Meidän ratsastajien tulee toimia vastuullisesti, jotta voimme osaltamme estää tautien leviämisen tallien välillä.

RATSASTAJAN MUISTILISTA

– Vieraillessasi uudella tallilla selvitä AINA etukäteen, onko tallilla todettu tarttuvia hevostauteja.

– Pese kätesi ja kasvosi aina tallilta lähtiessäsi.

– Älä käy samoissa varusteissa useammalla tallilla.

– Puhdista ja desinfioi kenkäsi tallilta toiselle siirtyessäsi.

– Pese vaatteesi ja puhdista sekä desinfioi kypäräsi, raippasi ja hanskasi tallilta toiselle siirtyessäsi.

– Eviran ohjeen mukaan vaatteet tulee pestä 60 asteessa tai laittaa saunaan joksikin aikaa.

– Saappaiden ja muiden varusteiden pinnat tulee olla puhtaat ennen niiden desinfiointia. Suihkuta esim. apteekista saatavaa desinfiointiainetta pinnoille ja kuivaa pinnat puhtaalla kankaalla.

– Ilmoita HETI kaikille talleille, joilla olet vieraillut kahden viikon sisällä, jos saat tietoosi, että jollakin vierailemallasi tallilla on havaittu tarttuvia hevostauteja.

Teksti: Jarkko Kosonen, Sairilan Ratsastajat ry

Lisätietoja esimerkiksi:

https://tampereenhevosklinikka.fi/hevosten-tarttuvat-taudit

 

Kategoriat: Ajankohtaista