Oletko miettinyt osallistuvasi kisajärjestelyihin toimitsijana, mutta et ole oikein uskaltanut, koska toimitsijan tehtävistä ei ole riittävästi tietoa? Tässä lyhyt kuvaus kustakin tehtävästä.

Toimitsijaksi voit ilmoittautua tallin seinällä olevaan listaan tai suoraan kisavastaava Ainolle (0444844445/ripattiainoo@gmail.com) Talkoolaisia tarvitaan ainaja ilman heitä ei kilpailuja voida järjestää.

Tervetuloa kisatoimitsijaksi!

KILPAILUNJOHTAJA
Kilpailunjohtaja vastaa koko kisaviikonlopun koordinoinnista siis siitä, että jokainen tietää tehtävänsä ja pysytään aikataulussa. Kilpailunjohtaja on ”kilpailun sielu”, siksi se on toimitsijatehtävistä vaativin ja edellyttää rautaista osaamista, pitkää pinnaa ja erinomaista koordinaatiokykyä.

KUULUTTAJA
Kuuluttaja pitää yleisön ajan tasalla paitsi kilpailun kulusta, myös kisa-alueen tapahtumista. Jos olet sanavalmis ja haluat erinomaisen näköalapaikan kisapäivänä, kuuluttajan paikka on juuri sinulle!

TULOSPALVELU
Tulospalvelussa vastataan kisatulosten keräämisestä ja tiedottamisesta kilpailijoille sekä yleisölle. Kilpailutieto kerätään Equipe-nimisellä ohjelmalla jonka käyttö on helppo oppia. Tervetuloa harjoittelemaan tulospalvelussa toimimista yhdessä seuran muiden Equipe-osaajien kanssa, tulet huomaamaan, että hommaan pääsee nopeasti sisälle ja se on lisäksi kivaa!

AJANOTTAJA
Ajanottajia tarvitaan estekisoissa. Ajanottajia on yleensä aina vähintään kaksi joista toinen varmistaa, että ratsukolle saadaan aika vaikka sekuntikello ei toimisikaan.

PORTINAVAAJA
Portinavaaja huolehtii siitä että ratsukot voivat liikkua kilpailualueella turvallisesti ja helposti. Portinavaajan homma on sieltä helpoimmasta päästä, mutta ihan yhtä tärkeää kuin minkä tahansa muunkin toimitsijan.

RADANRAKENTAJA
Niin este kuin –kouluratakin pitää rakentaa jokaista kisaa varten. Rakentaminen tapahtuu yleensä kilpailupäivää edeltävänä päivänä ja samalla kilpailualuetta laitellaan kuntoon muutenkin. Radanrakennus sopii kaikille –  jos et voi nostella puomeja tai kouluradan aitoja, voit ehkä somistaa johteita tai laittaa kanttiinia kuntoon?

VERRYTTELYN VALVOJA
Veryttelyn valvoja toimii verryttelyalueella ja antaa ohjeita veryttelyvuorossa oleville ratsastajille sekä valvoo  sitä, että kaikki toimivat verryttelyssä turvallisesti. Verryttelyn valvojalta vaaditaan vähän kanttia puuttua tilanteisiin, siksi verkkavalvojina ovat usein vähän kokeneemmat ratsastajat.

SIHTEERI
Sihteeri toimii tuomarin oikeana kätenä ja kirjaa ylös tuomarin arvioinnin. Koulukisassa sihteerillä on hiukan enemmän kirjoitettavaa kuin estekisoissa, mutta vastapainona on kisojen takuulla paras paikka seurata kisakentän tapahtumia!

PALKINTOJENJAKAJA
Palkintojen jakaja edustaa seuraa ja ojentaa tuomarille ruusukkeet palkintojenjaossa.

PUOMINNOSTAJA
Puominnostaja on estekisojen ”paraatipaikalla”, hän nimittäin voi seurata kisaa aivan lähietäisyydellä esteiden vieressä! Puominnostaja vastaa siitä että jos hevonen pudottaa esteen suorituksen aikana, este laitetaan jälleen kuntoon.

KANTTIINIVASTAAVA
Kanttiinivastaava huolehtii siitä, että kisaväen ei tarvitse olla nälissään. Hänen tehtävänään on hankkia kanttiinissa myytävät herkut. Kanttiini on paitsi seuran tärkein varainhankintatoiminto, myös paikka jossa viihdytään ja jonne toimihenkilöt kokoontuvat loppupalveriin kisan jälkeen, usein nauttimaan myös hyvin ansaittua talkoolounasta. Kanttiinin toimintaan voi osallistua myös vaikkapa leipomalla herkkuja myyntiin!

KISAKANSLIA
Kisakansliassa otetaan vastaan lähtöilmoittautumiset ja tarkistetaan, että lähtömaksut on kunnossa, samoin hevosen paperit. Kisakanslia luovuttaa luokan jälkeen lähtijöille pöytäkirjat ja sieltä myös noudetaan mahdolliset palkinnot. Kisakansliasta kysellään usein myös neuvoa missä on vaikkapa WC tai mistä saan hevoselle vettä.

LIIKENTEENOHJAAJA
Usein tarvitaan liikenteenohjaajia, varsinkin mikäli kisat ovat isommat. Liikenteenohjaajan hommana on ohjata kisapaikalle tulevat ajoneuvot sovituille paikoilleen, henkilöautot omaan paikkaansa, hevosautot ja trailerit omaansa. Liikenteenohjaaja on myös usein ensimmäinen toimitsija jonka vieras kohtaa joten jos jos olet hymyilevä ja reipas ”pikku organisaattori”, liikenteenohjaajan homma on omiaan juuri sinulle!

KISALÄHETTI
Kisalähettiä ei nykyisin juuri tarvita, siitä pitää huolen tekniikka. Tekniikan pettäessä on kuitenkin hyvä, että joku toimii yhteyshenkilönä tuomarin ja muiden toimitsijoiden välillä ja esimerkiksi toimittaa kisatulokset ilmoitustaululle jne. Kisalähetiksikin kannattaa siis ilmoittautua.

MUUT TOIMIHENKILÖT
Edellisten lisäksi kisoissa tarvitaan usein valokuvaajia, letunpaistajia ja ”jokapaikanhöyliä”.